Visegrád Royal Palace with the citadel in the background

Visegrád – 2. rész

Visegrád – királyok nyomában – 2. rész

kirándulás éve: 2022

2 héttel később sikerült bepótolnunk az április elején kimaradt Királyi Palota és a Zsitvay-kilátó meglátogatását. Most nem kedvezett úgy az idő, mint legutóbb, ami a kilátónál nem volt túl előnyös, ellenben a borús háttér egész különleges hangulatot kölcsönzött a Palotának.

Zsitvay-kilátó

Megérkezve Visegrádra ráfordultunk a most már ismert szerpentinre, majd elhaladva a Fellegvár mellett felmentünk egészen a hegy tetejére, a Zsitvay-kilátó és a bob pálya közös parkolójába.

Kiszállva a kocsiból próbáltuk megtalálni az utat a kilátó felé, de a parkolóban semmilyen útjelző táblát nem találtunk, ami a kilátó felé navigált volna. Végül a gps-t hívtuk segítségül. A kilátó egyébként egész közel van, max. 10 perces séta és több út is vezet fel hozzá. Ez is csak belépőjeggyel látogatható és kártyás fizetésre csak a főszezon ideje alatt van lehetőség, így április végén nekünk maradt a készpénz.

Zsitvay Lookout, Visegrád
Zsitvay-kilátó hátulról, a sípálya felől
Zsitvay Lookout, Visegrád
Zsitvay-kilátó bejárata

A Zsitvay-kilátó a 378 m magas Nagyvillám tetején épült 1933-ban. Eredeti elnevezése Jubileumi-kilátó volt, mert a Magyar Turista Szövetség fennállásának 20. évfordulójára épült. A 2005 óta műemlékvédelem alatt álló kilátó nem túl magas, viszont kellemes megjelenésével harmonikusan illeszkedik a környezetébe. Mind a 3 emeletére a középen elhelyezkedő csigalépcsőn lehet feljutni. Mi először felmentünk a legtetejére és onnan haladtunk lefelé.

Annak ellenére, hogy a parkolóban több csoporttal is találkoztunk és 2 menetrendszerinti buszjárat is érkezett a parkolóban töltött időnk alatt, amikkel szintén viszonylag sokan jöttek, a kilátóban rajtunk kívül csak még 1 pár volt. Ebből nyilván nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, de ez, az útjelzőtáblák hiánya és a kis madárfészek a lépcső sarkában azt a benyomást keltette, hogy vonzóerő tekintetében a kilátó alulmaradt a mellé települt bob pályával és kalandparkkal szemben. Pedig kár érte, mi csak ajánlani tudjuk, hogy aki arra jár, ne hagyja ki.

nest on the steps of the Zsitvay Lookout, Visegrád
madárfészek a kilátó lépcsőjén

A kilátó legfelső emeletéről szép időben fantasztikus lehet a kilátás. Olyankor állítólag 100 km-es körzetbe is el lehet látni, fel lehet fedezni Budapestet, a Mátrát és a Pilist is. Nekünk nem volt ilyen szerencsénk, de azért a Fellegvárra így is jó rálátásunk nyílt.

A 2. emeleti szint is egy körbejárható, nyitott kilátószint. Az 1. emelet azonban már zárt, itt meg lehet nézni egy kisebb kiállítást a környék állat és növényvilágáról.

bad weather at the Zsitvay Lookout, Hungary
nem volt szerencsénk az időjárással a Zsitvay-kilátóban
view of the Danube from the Zsitvay Lookout
kilátás a Dunára, a rossz idő miatt nem tudtuk maradéktalanul kihasználni a kilátó adta lehetőségeket
view of the Citadel from the Zsitvay Lookout, Visegrád
kilátás a Fellegvárra

Királyi Palota

Miután alaposan kinézelődtük magunkat, megpróbálva kihozni a kilátóból az idő nyújtotta lehetőségekhez képest a legtöbbet, elindultunk vissza a városba megnézni a Királyi Palotát.

Visegrád Royal Palace with the citadel in the background

Gyorstalpaló a Királyi Palota történetéről

A Királyi Palota elődjét Károly Róbert építtette a XIV. században. Miután Temesvárról áttette székhelyét Visegrádra, először a Salamon-toronyban rendezkedett be. Az ellene elkövetett merénylet, a feljegyzések szerint, már a Visegrádi Palota épületében történt. Ezután költözött fel a nagyobb védelmet biztosító Fellegvárba. Károly Róbert Palotája még nem hasonlított a későbbi Királyi Palotához. Ekkor még a Palota több különálló épületből állt és nem voltak fallal körülkerítve. A lakóházak mellett egy kőfaragó műhely, egy kápolna (Szent György kápolna) és egy lovagi tornáknak helyet adó terület is állt itt.

Károly Róbert fia, Nagy Lajos is folytatta az építkezéseket Visegrádon. Ő építtetett falat a Palota köré valamint épületeket közvetlenül a falak mellé az északi és a nyugati oldalon. Az ő korában alakult ki a 2 szintes, négyszög alaprajzú, zárt udvaros palota épület is, aminek az udvarán egy kút is helyet kapott (ezt a kutat jelenleg a Salamon-toronyban lehet megnézni). A felső kert valamint egy új kápolna (Szűz Mária kápolna) építése is ekkora tehető.

Luxemburgi Zsigmond is végzett a XV. század első felében kisebb-nagyobb bővítéseket Visegrádon. Ő építtetett konyha és gazsaségi épületeket a Palota falai mellé, valamint egy pénzverdét a kápolna mellé. Az ő nevéhez fűződik a ferences kolostor megépítése is közvetlenül a Palota déli oldalánál.

A Királyi Palota fénykorát és az utolsó nagy építkezéseket a XV. század második felében, Mátyás Király és felesége Beatrix királyné korában élte. Ekkor az épületegyüttes jellemzően késő gótikus stílust kapott. Egyes részek, mint a zárt udvaros palota épület udvarra néző emeleti loggiája vagy a zárt udvarban megépülő Herkules-kút, már a reneszánsz stílust képviselik. Átalakult a felső kert is, és itt kapott helyet az oroszlános-kút. A Duna felőli főhomlokzat gótikus zárt erkélye is ekkor épült meg, ahonnan jó kilátás volt a Dunaparton megrendezett lovagi tornákra.

Hercules Fountain in the courtyard of the Visegrad Royal Palace, Hungary
Herkules-kút a palotaépület belső udvarán
The Lion Fountain in the courtyard of the Visegrád Royal Palace, Hungary
Oroszlános-kút a királyné lakosztályához tartozó felső kertben

Mátyás halála után a Palota is hanyatlásnak indult. A törökökkel vívott harcok folyamatos sérüléseket okoztak a Palotában, majd a török kézre kerülés után teljesen romos állapotba került.

Látnivalók a Királyi Palotában

A Királyi Palota körbejárására érdemes több időt szentelni, mert rengeteg a látnivaló. A Palota jelenleg a visegrádi Mátyás Király Múzeum keretei között tekinthető meg és belépőjeggyel látogatható.

Ahogy belép az ember rögtön szembetűnnek a hatalmas terek és méretek. A Palota területén több kiállítás is helyet kapott. A bejárattal szemben, a palotaudvar túlsó oldalán, az egykori zártudvaros palotaépület alsó szintjén nézhető meg a Kőtár. Itt vannak szemléletesen bemutatva a feltárt kőmaradványok, ablakkeretek, kútrészletek, erkélykorlátok, stb. Valamint itt látható egy makett a Palotáról, amit érdemes még a Palota körbejárása előtt alaposan szemügyre venni, hogy később jól be tudjuk azonosítani, hogy éppen merre járunk.

Tovább haladva az épület mellett jutunk el a több szintes kerthez. Az alsó szinten gyümölcsös, a felső szinteken virágok és fűszernövények voltak. Az alsó kert közepén egy márványkút található. A kert igazi pompáját a fák virágba borulásakor mutathatja meg, mi ezt 1-2 héttel késhettük le, de így is nagyon látványos volt.

I am in the garden of the Visegrad Royal Palace, Hungary
márvány kút a palotakertben
the garden of the Visegrad Royal Palace, Hungary
több szintes palota kert

Az alsó kert körbesétálását követően felmentünk a felső, pergolás- és a fűszerkerteken keresztül a palota épület zárt udvarába. Az udvar közepén várt minket a reneszánsz Herkules-kút. Az alsó szinten több helyiségben is vannak kiállítások. Megnézhetünk például egy bebútorozott korabeli lakószobát és az uralkodói lakosztályt is. Találunk ismertetőt a magyarországi királyi várak történetéről, valamint a Visegrádi Vár és Palota történetéről szóló vetítésekre is beülhetünk.

Visegrad Royal Palace with the Hercules Fountain, Hungary
a palota épület zárt belső udvara, alul a késő gótikus kerengővel, az emeleten a reneszánsz loggiával, az udvar közepén pedig a Herkules-kút áll
the Visegrad Royal Palace, Hungary
reneszánsz loggia

Az emeletről lehet kijutni a felső kertbe, ami a királyné lakosztályához tartozott és ott láthatjuk az Oroszlános-kutat is. A felső kertből tovább haladva jutunk le az egykori kápolna helyére, valamint a kápolna előtti teraszra, ahol a fák árnyékában szívesen fogyasztotta Mátyás király az ebédjét és fogadta a követeket. Innen kifejezetten szép és érdekes perspektívából lehet rálátni a palota romjaira. A terasz vezet le a reprezentatív lépcső a várudvarra amivel vissza is érkeztünk az utunk elejére.

the Visegrad Royal Palace, Hungary
innen jól látható a volt kápolna apszisa
the Visegrad Royal Palace, Hungary
a kápolna és a kápolna előtti terasz

Ahogy az előző bejegyzésemben is írtam, a felújítási munkák 2021-ben újra indultak, aminek eredményeként 2035-ben a Mátyás-kori Palotát láthatjuk majd újjá születni. És bár a Palota így , jelenlegi állapotában is remek kirándulási célpont, de igazi nagyságát remélhetőleg majd a rekonstrukció adja vissza.

Ez volt az utolsó helyszín, számunkra ennyi fért most ebbe a kirándulásba, így a Palotával búcsúztunk Visegrádtól egy időre.

we are in the Royal Palace of Visegrad, Hungary
Köszönöm, hogy velünk tartottál!

Ha tetszett a bejegyzés, esetleg hasznosnak találtad és szívesen olvasnál máskor is hasonló útleírásokat és gyakorlati infókat az adott hellyel, utazással kapcsolatban, akkor kövesd az EUtazó/travEUller oldalát a facebookon és az instagramon, hogy értesülj az új bejegyzésekről.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük