view from the Sant' Elmo Castle, Naples, Italy

Olaszország – Nápoly, Capri, Pompeii, Vezúv

Öt nap a Nápolyi-öbölben

utazás éve: 2022

Nápoly a kb. 1 millió lakosával Olaszország 3. legnagyobb városa Róma és Milánó után. A Nápolyi-öböl északi partján helyezkedik el és nem hivatalosan Dél-Olaszország fővárosának is nevezik.

Több helyen jártunk már ezelőtt Olaszországban, de ez volt az 1. utunk az ország déli részébe, ahol egy teljesen más világba csöppentünk. A szállásunk a Spanyol negyed szélén volt, és ez megadta az alap hangulatot és a filmekből ismert olaszos környezetet a nyaralásunknak. Extrém kaotikus, hangos, de vidám, tele élettel, pezsgéssel, illatokkal és száradó lepedőkkel. Szűk utcák száguldó robogókkal és igen, rengeteg szeméttel és lepukkant házakkal. És ez mind együtt adja azt a sajátos hangulatot, ami a rendszerező gondolkodásból, határidőkből képes volt kizökkenteni és a káosz ellenére megnyugtatóan, lazítóan hatni. Ha tervekkel indulsz az utazásnak, akkor azt már az első pillanatban elfelejtheted, itt nincs helye előre ütemezett napoknak, legalábbis nekünk nem működtek. Ez először ijesztő, de gyorsan át lehet állni, és ha sikerül elengedni az ütemtervet és követni az olaszok lazaságát végül kifejezetten pihentető és kellemes utazásban lesz része az embernek. Hiszen valahogy mindig van 🙃.  

Egy hosszúhétvégét töltöttünk Nápolyban, ahol egy napot Caprira, egy napot pedig Pompeii és a Vezúv meglátogatására szántunk.

ELŐKÉSZÜLETEK

Utazás

Az Eurowings közvetlen járatot közlekedtet Stuttgart és Nápoly között, így nem is kellett tovább keresgélni, megvolt a befutó. A gép délelőtt 10:10-kor indul Stuttgartból és este 20:30-kor jön vissza Nápolyból. Az út kb. 1 óra 50 percet vesz igénybe, ami az indulási időkkel együtt nagyon turista barát. Egyedül az ára szerintem egy kicsit húzós, bár mi az utolsó pillanatban foglaltunk egy 4 napos hétvégére, ami biztosan nem a legkedvezőbb volt árképzés szempontjából.

Budapestről is van közvetlen járat Nápolyba és vissza, ráadásul az árak tekintetében is igen kedvezőek.

Nápoly repülőtere bent van a városban, közel a belvároshoz. A szálláshoz ajándék transzfert kaptunk a Bookingtól, a taxi kb. 20 perc alatt volt a repülőtérről a Spanyol negyedben található szállásunknál. Visszafelé is taxival mentünk, a Spanyol negyedtől 21 €-ért vitt ki a repülőtérre, ami szintén kb. 20 perc alatt tette meg ezt a távot a délutáni forgalomban. 

Arte Card

Az interneten található vélemények alapján az Arte Card mellett döntöttünk a Naples Passal szemben. Az Arte Cardnak több változata is kapható, mivel Nápoly mellett még Pompeii és (akkor még) Herculaneum is a megnézendők listáján volt, így 32 €-ért a Campania 3 days Arte Card online változatát választottuk. Ez a nápolyi nevezetességeken kívül is sok turisztikai látnivalóhoz biztosít kedvezményes belépést Campania régióban, valamint teljesen ingyenes vele a tömegközlekedés Nápolyon belül illetve sok esetben Nápolyon kívül is. Valamint ezzel a kártyával elvileg előre lehet menni a sor elejére, kikerülve ezzel a hosszú sorban állást. Ezeket kínálja papíron és akkor lássuk, hogy valójában mit nyújt.

A tömegközlekedést tényleg meg lehet ezzel úszni Nápolyon belül ill. a kártyával kedvezményes belépést kínáló Nápolyon kívüli nevezetességekhez is. Mégsem mondanám teljesen problémamentesnek, ugyanis az online kártyát sok helyen nem tudta leolvasni a metró vagy a hév  beléptetőrendszere. Szerencsére mindenhol kaptunk emberi segítséget, amikor látták, hogy szerencsétlenkedünk a mobilunkkal, már nyitották is a kapukat. A vonaljegyért való sorban állás viszont teljesen elhagyható vele. Összességében azt mondanám, hogy működött, de nem zökkenőmentesen.

A kártya az első 2 belépést biztosítja teljesen ingyen, amit mindenki maga választhat ki az adott listáról, hogy mi legyen az a kettő. A listán szereplő többi látványosságnál 50 %-os kedvezményt nyújt a belépőjegyek árából. Ez tényleg így működött, bár 1 helyen csak 40%-os kedvezményt adtak. Ami gondom volt vele az az, hogy az első 2 helyen is oda kellett menni a pénztárhoz jegyért, amiért ugyan nem kellett fizetni, de teljesen fölöslegesen ment vele az idő.

A sor kihagyás viszont abszolút felejtős. Két helyen próbáltuk meg, de ez Nápolyban, ezzel a kártyával egyáltalán nem működött.

Összességében anyagilag megérte, úgyhogy ha nem is ment minden olajozottan, végül nem bántuk meg, hogy megvettük.

Öltözködés

Nápoly időjárása jóval melegebb és csapadékszegényebb a nálunk megszokottól. A nappali hőmérséklet májusban a neten talált adatok alapján 20-25 °C között változik. Ezeket az értékeket az idei év május végi időjárása igencsak túlszárnyalta, ottlétünk alatt 28-33 °C között változott a nappali maximális hőmérséklet.

Ezek alapján mindenképpen célszerű magunkkal vinni:

  • napvédőkrémet
  • napszemüveget
  • nyári sapkát, szalmakalapot
  • esernyőt, nem annyira eső ellen, de pl. Pompeiiben nagyon jó szolgálatot tett napernyőként használva
  • szellős ruhákat
  • szandált, vászon cipőt
  • könnyű pulóvert (ez a hajóútnál és a Vezúvon jöhet jól)

NÁPOLY

Gyorstalpaló Nápoly történelméről

Nápoly területén már egészen ősi, barlanglakó emberektől származó leleteket is találtak. Az első települést a Rodosz szigetéről idekerült görögök alapították Parthenope néven i.e. 700 körül. I.e. 530 körül a város tovább terjeszkedett és az újonnan megalakult települést Neapolisnak, azaz új városnak kezdték hívni, innen származik Nápoly neve. I.e. 328-ban a Római Birodalom municipiuma lett, ezáltal ugyan római befolyás alá került, de továbbra is független városállam maradt és a lakói megőrizhették görög identitásukat. Ez egészen i.e. az 1. századig tartott, amikor Róma fennhatósága alá került és megindult a romanizáció. Ekkoriban Nápoly lakossága 16.000 körül mozgott.

I.u. 536-tól a Bizánci Birodalom gyarmata lett, majd 1137-től a Szicíliai Királysághoz tartozott. A királyság kettészakadása után az Anjouk lettek Nápoly uralkodói és onnantól Nápolyi Királyságként kezdték emlegetni. Eredetileg a mi Károly Róbert királyunknak járt volna Nápoly trónja, de helyette nagybátyja, Anjou Róbert került hatalomra. Róbert és fia halála után Károly Róbert megpróbálta megszerezni fia, András számára a Nápolyi trónt, de nem járt sikerrel és András herceg Nápolyban merénylet áldozata lett. Később, Károly Róbert másik fia, Nagy Lajos magyar király próbálta még meg a Nápolyi Királyságot a Magyar Korona alá vonni. Nagy Lajosnak sikerült is kétszer elfoglalnia Nápolyt, de megtartani egyszer sem tudta.

A XV. században a Spanyol Király kezére került Nápoly. Ekkoriban a város népessége már 300.000 körül mozgott.

A spanyol uralom után jöttek az osztrák Habsburgok, majd 1734-ben a Bourbonok kerültek hatalomra, akik elindították Nápolyt a fejlődés útján. Napóleonnak is sikerült Nápolyt elfoglalnia, aki először a testvérét majd a sógorát ültette a nápolyi trónra. Napoleon bukása után ismét a Bourbonok kerültek hatalomra, egészen 1860-ig, amikor Garibaldi bevonult Nápolyba és a nép megszavazta az egységes Olaszországhoz való csatlakozást.

view of Naples from aSant' Elmo, Italy
Nápoly a Sant’ Elmo erődből

Nápoly fantasztikus, eszméletlen jó hangulatú város, rengeteg látnivalóval. Most már azt is tudom, hogy 2 nap nem elegendő Nápolyra. Mielőtt sorba venném azokat a helyeket, amiket a 2 nap alatt sikerült megnéznünk, gyorsan elmondom, hogy Nápoly történelmi belvárosa 1995-tól szerepel az UNESCO világörökségi listáján, és ahogy majd a bejegyzésből is kiderül, nem véletlenül 🙂.

Quartieri Spagnoli (Spanyol negyed)

A Spanyol negyed közvetlenül a Via Toledo út mellett található és a spanyolok uralma alatt épült. Az eredeti városfal a via Toledo út helyén húzódott, amit a XVI. században bontottak el és közvetlen mellette alakították ki a király spanyol katonáinak elszállásolására, az akkoriban még jellemzően 1-2 szintes épületekből álló, szabályos négyzetrácsos utca szerkezetű lakókerületet. Az épületek az idők során plusz emeleteket kaptak, de a kis alapterületen való nagy lakosságszám miatt mindig a szegényebb lakosság életterét biztosította. Éppen ezért szinte már a kezdetektől jelen volt a bűnözés a kerületben. Manapság a Spanyol negyedben növekszik a turizmus, a földszinti lakások helyére beköltözött a vendéglátás hangulatos trattoriái és pizzériái. Az épületek felsőbb szintjein divatos boutique hotelek nyíltak. Ha valami teljesen sajátos nápolyi környezetet szeretnénk látni hangulatos szűk utcákkal, száguldó robogókkal és száradó lepedőkkel, akkor mindenképpen érdemes sétálni egyet a negyedben.

Spanish Quarter, Naples, Italy
Spanyol negyed
Spanish Quarter, Naples, Italy
Spanyol negyed
Spanish Quarter, Naples, Italy
Spanyol negyed

Castel Sant’ Elmo (Sant’ Elmo erőd)

A Vomero domb tetején álló csillag alakú várat a XIV. században Anjou Róbert kezdte el építtetni a X. századtól ott álló Sant’ Erasmo tiszteletére szentelt templom helyére. Az erőd a Sant’ Elmo nevet a Sant’ Erasmo (Sant’ Ermo) templom neve után kapta.

Az erődnek magyar vonatkozása is van, ugyanis András magyar herceg meggyilkolása után Nagy Lajos magyar király Nápolyba érkezett megbosszulni testvére halálát és megostromolta a várat, ami hamar megadta magát.

A XVI. században Don Pedro de Toledo alkirály építette újjá a várat és akkor nyerte el mai jellegzetes hatszögalakú, csillag formáját. 1587-ben villám csapott egy lőporos hordóba, és az emiatt bekövetkezett robbanás 150 halálos áldozatot követelt, valamint komoly károkat okozott a várban is. A helyreállítási munkákat akkor Domenico Fontana építészre bízták. A XVII. századtól az erődöt börtönként kezdték el használni. 1976. óta látogatható a vár és a benne helyet kapó Napoli Novecento múzeum, ami időszaki kiállítások otthona.

Azonban nem az egész erőd látogatható. Fel lehet menni a vár tetejére, ahonnan fantasztikus a kilátás egész Nápolyra. Habár a vár gyakorlatilag nem járható be, termei, szobái egyáltalán nem tekinthetők meg, a kilátás miatt mégis megéri ide ellátogatni.

A belépésnél használható az Arte Card.

Castel Sant’ Elmo, Naples, Italy
Sant’ Elmo erőd
Castel Sant’ Elmo, Naples, Italy
Sant’ Elmo erőd
Castel Sant’ Elmo, Naples, Italy
Sant’ Elmo teteje
view from the Sant' Elmo Castle, Naples, Italy
kilátás a Sant’ Elmo várból, előtérben a Szent Márton kolostor, mögötte a Nápolyi-öböl a Vezúvval

Certosa di San Martino (Szent Márton kolostor)

A Vomero domb tetején, a Sant’ Elmo erőd mellett található Szent Márton kolostort szintén érdemes megnézni. Az 1368-ban alapított kolostort kevesen látogatják, pedig a képek alapján fantasztikusan szép a kolostor udvar és több gyűjteménynek is helyet adó múzeum is található benne.

Annak ellenére, hogy a várból majd kiszúrta a szemünket, és a szállásunk tetőteraszáról is ez látszódott a dombtetőn, valahogy nekünk is kimaradt. (Ne kérdezzétek, egyszerűen azóta sem tudok magyarázatot adni rá, hogy MIÉRT?)

A belépésnél használható az Arte Card.

Certosa di San Martino from the Castel Sant' Elmo, Naples, Italy
Szent Márton kolostor a Sant’ Elmo várból nézve
Certosa di San Martino from the Spanish Quarter, Naples, Italy
a domb tetején lévő Szent Márton kolostor a Spanyol negyedben lévő szállásunk tetőteraszáról nézve
Castel Nuovo (új vár más néven Anjou erőd)

A tengerpart mellett áll, a XIII. században I. Anjou Károly által építtetett vár, amit Anjou Róbert bővíttetett tovább. Nagy Lajos magyar király az 1. támadása során bevette ezt a várat, de megtartani nem tudta. I. Johanna királynő újjáépíttette és a megerősített vár már ellenállt Nagy Lajos második ostromának. A XV. században V. Alfonz is felújíttatta a várat, és ekkor került a reneszánsz, márvány diadalív a két bástya közé, ami a mai napig a vár jellegzetessége.

A vár környéke jelenleg fel van túrva, így kívülről nem lehet körbejárni.

A vár csak vezetéssel látogatható és jelenleg előzetes online időpontfoglalás szükséges hozzá. Nincs hosszú várakozási idő, még az napra tudtunk időpontot foglalni. Ellenben vezetéssel együtt is elég kis része tekinthető meg a várnak belülről. A várudvar és a várban működő múzeum vezetés nélkül is megtekinthető.

A belépésnél használható az Arte Card.

Castel Nuovo, Naples, Italy
Castel Nuovo (új vár)
Castel Nuovo, Naples, Italy
a reneszánsz, márvány diadalív a Castel Nuovon
inner courtyard of Castel Nuovo, Naples, Italy
Castel Nuovo belső udvara

Galleria Umberto

A XIX. század végén épült passzázs gyakorlatilag egy bevásárló központ, ami a nápolyi élet egyik központja. A passzázst lefedő üvegtető igen látványos, érdemes ide is betérni egy kis időre.

Galleria Umberto, Naples, Italy
Galleria Umberto
Galleria Umberto, Naples, Italy
Galleria Umberto üveg kupolája

Piazza del Pebliscito tér a San Francesco die Paola Bazilikával

A Pizzofalcone domb alatt elterülő hatalmas teret és az azt szegélyező árkádsort Napoleon sógora kezdte el építtettni a XIX. század elején. Az új tér kialakításához le kellett bontani az addig ott álló kolostort, amiben a XVI. században Szent Ferenc is élt. Napoleon bukása után a Borbounok folytatták a megkezdett építkezést, és Pietro Bianchi tervei alapján megépült a tér jellegzetes épülete, a Pantheont idéző kupolás és oszlopos előcsarnokkal (portikusszal) rendelkező  Bazilika. A Bazilikát, az egykor ezen a helyen álló kolostorban élt paolai Szent Ferencnek ajánlották és 1836-ban szentelték fel.

Piazza del Pebliscito Square with the Basilica of San Francesco di Paola, Naples, Italy
Piazza del Pebliscito tér a San Francesco die Paola Bazilikával

Palazzo Reale di Napoli (Királyi Palota)

A Bazilikával szemközt, a Piazza del Pebliscito téren áll a Domenico Fontana által tervezett Királyi Palota. A palotát a XVI. században Pedro Álvarez de Toledo spanyol alkirály egy másik, korábbi palota helyére építtette. A Palota 1838-ban és 1937-ben is leégett és a 2. világháború alatt bombatalálat is érte. A felújítási munkálatok 1968-ban fejeződtek be és azóta Múzeumként használják.

A palota legjellegzetes része a márvány burkolattal borított hatalmas lépcsőháza.

Royal Palace of Naples, Italy
Királyi Palota márvány lépcsőháza

Személyes kedvencem a forgó olvasó asztal, amivel állítólag több könyvet lehet egyszerre olvasni. Bár nagyon jópofának tartom, továbbra sem igazán tudom elképzelni ténylegesen hogyan használták.

Rotating Reading Desk, Royal Palace of Naples, Italy
forgó könyvolvasó állvány a Királyi Palotában

A palotában megtekinthető még egy kiállítás, a XVIII. században készült, Cervantes Don Quijote regénye ihlette falikárpitokból. III. Károly nápolyi, később spanyol király nagy rajongója volt Cervantes regényének és uralkodása alatt, az akkor épülő Caserta Királyi Palota díszítésére készíttette ezeket a Don Quijote témájú falikárpitokat és egyéb dekorációkat. Ennek a sorozatnak nézhetők meg egyes elemei néhány igen értékes, eredeti, kézzel készült Don Quijote könyvkiadással egyetemben ezen a kiállításon.

A palota kertbe is ki lehet menni, ami kellemesen árnyas a melegben, bár elég mini más kastélykertekhez képest.

A keleti szárnyban található a Nápolyi Nemzeti Könyvtár, ami ott jártunkkor sajnos nem volt nyitva.

A belépésnél használható az Arte Card.

Catacombe di San Gennaro (San Gennaro-katakombák) és San Gennaro fuori le mura templom

Nápoly tele van föld alatti járatokkal, katakombákkal, amik közül a legjelentősebb a San Gennaro, ami gyakorlatilag a püspökök kedvelt temetkezési helye volt Nápolyban. Először egy gazdag, római család temetkezett ide a II.-III. században, és ez bővült a későbbiek során 2 szintes temetkezési hellyé. Miután az V. században San Gennaronak, Nápoly védőszentjének, maradványait is áthelyezték ide, attól kezdve lett igazán népszerű a hely. A IX. században San Gennaro csontjai elkerülnek a katakombákból és onnantól kezdve a hely veszített népszerűségéből és hanyatlásnak indult. Mivel a síroknál gyakran használtak márványt díszítőelemként, így a XIII-XIV. században gyakran ki fosztották a sírokat. A II. vh. alatt Nápoly lakossága óvóhelyként használta. 1969-ben kezdték újra feltárni a feledésbe merült katakombákat és 2006-ban nyitották meg a nagyközönség előtt.

Nem jellemző módon a katakombák mellet, a földbe vájva található egy a IV. századból való bazilika is.

A katakombák csak vezetéssel látogathatók. A katakombákból kifelé, a vezetett túra utolsó állomása a IV. századból származó San Gennaro fuori le mura templom, ami Nápoly legrégebbi temploma.

A belépésnél használható az Arte Card.

Catacombs of San Gennaro, Naples, Italy
San Gennaro-katakombák
Catacombs of San Gennaro, Naples, Italy
San Gennaro-katakombák

Incoronata Madre del Buon Consiglio templom

Ha már a San Gennaro katakombáknál jártunk és volt fél óránk a vezetés kezdetéig, megnéztük Nápoly legfiatalabb katolikus templomát, ami a XX. század első felében épült és közvetlen a katakombák bejárata mellett található. Éppen egy esküvőre készülődtek, de szerencsére azért be lehetett menni megnézni.

Basilica of the Crowned Mother of Good Counsel, Naples, Italy
Incoronata Madre del Buon Consiglio templom

Chiostro di Santa Chiara (Szent Klára komplexum: templom, kolostor, múzeum és régészeti terület)

A kolostort és a templomot Anjou Róbert építtette a XIV. század elején, akit később ebbe a templomba helyeztek örök nyugalomra. A síremléke jelenleg is a főoltár mögött látható. A későbbiek során is több király sírhelye lett a templom. A XVIII. századi átépítés után barokk külsőt kapott, majd 1943-ban egy bombázás a templomot szinte teljesen elpusztította. Később az eredeti gótikus stílusban építették vissza és 1953-ban nyitották meg újra a kapuit.

Church of Santa Chiara, Naples, Italy
Santa Chiara templom és a harangtorony

A kolostorkert 2 ösvénnyel 4 részre van osztva. Az ösvények oszlopai és az őket összekötő padok háttámlái különböző történeteket elmesélő majolika csempékkel vannak burkolva. A kerengő falait és mellvédeit freskók díszítik. Az 1943-as bombázás a kolostorban is kárt tett, ezért a kerengő egyik falán jelenleg nincsennek freskók, mert ezek a bombázás során megsemmisültek.

A kolostor és a templom történetéről egy kis filmet is meg lehet nézni a kolostor egy termében.

A régészeti területen, az i. u. 1. századból származó valószínűleg egy ókori római villához tartozó termálfürdő maradványai láthatók.

Ezen kívül egy múzeum és egy betlehemes is megtekinthető az épületegyüttesben.

Az összes látnivaló közül Nápolyban nekem ez a kolostor lett a kedvencem. Elképesztő, hogy szinte nem maradt olyan kis felület sem, ami ne kapott volna valamilyen díszítést. A szépen gondozott kert pedig érett, ínycsiklandó narancsokkal teli fákkal van tele.

A belépésnél használható az Arte Card.

Monastery of Santa Chiara, Naples, Italy
Santa Chiara kolostor udvar a kerengővel
Monastery of Santa Chiara, Naples, Italy
Santa Chiara kolostor kerengője
Monastery of Santa Chiara, Naples, Italy
Santa Chiara kolostor kertje a majolika csempékkel burkolt oszlopokkal és padokkal
archeological areal of Santa Chiara, Naples, Italy
az 1. századból való ókori római villa termálfürdőjének maradványai

 Basilica di San Lorenzo Maggiore (Szent Lőrinc kolostor és templom)

A templom és a kolostor a XIII. században épült gótikus stílusban. A templomban állítólag több híresség is megfordult, többek között Petrarca vagy éppen Boccaccio, aki itt pillantotta meg először múzsáját, Anjou Róbert lányát. A XVI. századtól kezdve sok átalakításon ment keresztül a bazilika, a XVIII. században például barokk külsőt kapott. A XX. századi felújításokkal próbálták visszaállítani az eredeti gótikus állapotot, de a barokk homlokzatot megtartották.

Basilica of San Lorenzo Maggiore, Naples, Italy
Szent Lőrinc templom harangtornya

A templom ott jártunkkor sajnos nem volt nyitva, éppen fel volt állványozva. A kolostorkert eléggé egyszerű, a közepén egy kúttal. Ami érdekessége ennek a kolostornak az a föld alatt megtekinthető ásatások, ahol egy római kori piacteret lehet közelebbről is megnézni.

Az épületkomplexumban található még egy múzeum is, amire nekünk már nem maradt időnk, ez volt az utolsó napunk és készülődnünk kellett a repülőtérre.

És itt is látható egy betlehemes, úgy látszik ez eléggé kedvelt volt Nápolyban.

A belépésnél használható az Arte Card.

monastery garden of the San Lorenzo Maggiore, Naples, Italy
Szent Lőrinc kolostor udvara
monastery of San Lorenzo Maggiore, Naples, Italy
Szent Lőrinc kolostor
ancient Roman market in the Basilica of San Lorenzo Maggiore, Naples, Italy
ókori, római piactér maradványai a Szent Lőrinc kolostor alatt

Museo archeologico nazionale di Napoli (Nápolyi Nemzeti Régészeti Múzeum)

Az épületet a XVI. században lovassági laktanyának építették, majd a XVII-XVIII. században a Nápolyi Egyetemnek adott otthont. A XIX. századtól rendezték be benne a régészeti múzeumot.

A múzeumnak elsősorban az ókorral kapcsolatos gyűjteménye jelentős. Külön foglalkoznak Egyiptommal, a görögökkel, Popmpeiiel és Herculaneummal. A Pompeiiben és Herculaneumban megtalált mozaikok és szobrok eredeti példányát ebben a múzeumban lehet megtekinteni. Szerintem egyik legérdekesebb eleme a Pompeii városáról készült hatalmas makett, ami az 1879-ben feltárt állapotról készült.  

A bejáratnál pár Euro fejében kérhető audio guide. Kipróbáltuk, és ezek alapján mondhatom, hogy szerintem nem éri meg, ugyanis alig akad a múzeumban olyan kiállított tárgy, aminél igénybe vehető az audio guide.

A belépésnél használható az Arte Card.

Naples Archeological Museum, Italy
Nápolyi Régészeti Múzeum

Sant’Anna dei Lombardi templom és kolostor

Az épületegyüttes a XV. század elején épült. A kápolna és a templom falait és mennyezeteit Vasari freskói díszítik. A templom előcsarnokában áll Domenico Fontana építész sírja (akinek a neve a blogban több épület kapcsán is szóba került).

Jelenleg csak a templom látogatható.  

A belépésnél használható az Arte Card.

Church of Sant'Anna dei Lombardi, Naples, Italy
Sant’Anna dei Lombardi templom kápolnája

CAPRI

Capriról mindenkinek a tengerpart, strand, pancsizás és napozás jut az eszébe. De az a jó ebben a Nápolyi-öböl déli részén, Sorrento partjaitól nem messze fekvő szigetben, hogy az olyanoknak is tartogat programokat, akik nem tudnak még pár órát sem megülni rendesen a fenekükön élvezve a tengerpart kínálta örömöket, a napsütést és a tenger hullámait. Capri a strandja és a márkás üzletekkel teli híres bevásárlóutcája mellett remek kirándulóhelyeket is kínál. Ott vannak például a karsztsziklái, amik néhol pengeélként futnak le a hegyoldalon és buknak a víz alá, hogy picit arrébb hegyes sziklaként, néhol természetes kaput formázva törjenek újból az ég felé. És ott vannak a barlangok, amikben már Tiberius császár is szívesen úszkált. És az egész sziget zajos a vitorlázó tengeri madaraktól (szerintem sirályok, de ennek eldöntését inkább az ornitológusokra hagyom).

Valamint zajos az emberektől. Már megérkezéskor nehéz kikeveredni a kikötőből és bármerre indul az ember mindenhol az apró, zsúfolt, de egyébként kedves, kanyargós, szűk utcácskákba fut bele. A buszok és autók alig férnek el egymás mellett a járda nélküli szerpentinen, a sétálást ezeken az utakon meg sem mertük kockáztatni.

Capri szigetén 2 település található Capri és Anacapri. A két települést a Monte Solaro hegy választja el egymástól.

Közlekedés Caprin

Ez szerintem egy fontos kérdés, mert ahhoz, hogy gyalog járjuk be a szigetet nem elég 1-2 nap, így mindenképpen érdemes tömegközlekedést igénybe venni. Ez pedig Caprin a hopp-on hopp-off jelleggel működő buszjáratokat jelenti. Több társaság is üzemeltet ilyet, de ezek nem átjárhatók, azaz ha az egyik társaságnál veszed meg a jegyeket, akkor csak az ő járataikat használhatod.

A másik közlekedési lehetőség a taxi. Ezek kabrió taxik, amikben kellemes lehet utazni és biztos, hogy a kilátás is nagyon élvezhető belőlük. Mi nem próbáltuk, így erről nincsennek saját tapasztalataim.

Látnivalók Caprin

Capri nekünk egy 1 napos kirándulás volt az 5 napból. Egy szervezett út keretei között hajókáztunk át Nápolyból Capriba, ahol egy 4 órás szabadprogram után a kirándulás része volt egy sétahajókázás Capri körül, majd a visszahajózás Nápolyba. Összességében nem volt rossz, de így utólag úgy gondolom, hogy ha saját szervezésben oldjuk meg ezt az 1 napos kirándulást nem csak olcsóbban ússzuk meg, de több időt is eltölthettünk volna Caprin, mert lett volna még mit megnézni és nem éreztük volna folyton sürgetve magunkat a szűkös 4 óra miatt.

Monte Solaro hegy

Első utunk a sziget legmagasabb pontjára, az 586 m magas Monte Solaro hegy tetejére vezetett. Hogy a szűkös időbe beleférjünk a Chair Lifttel, az egyszemélyes libegővel mentünk fel a hegytetőre. Az utazás maga kb. 10-15 percet vesz igénybe, de már a libegőről is ragyogó a kilátás Anacaprira és a tengerre. A hegy tetején található Augustus császár szobra, aki szívesen töltötte az idejét Caprin. A hegy tetejéről pedig tényleg lenyűgöző, már-már mesebeli a kilátás, így ha másért nem, csak ezért mindenképpen megéri ide felmenni.

view from Monte Solaro, Capri, Italy
kilátás Capri legmagasabb pontjáról, a Monte Solaro tetejéről
view from Monte Solaro, Capri, Italy
kilátás Capri legmagasabb pontjáról, a Monte Solaro tetejéről

Anacapri központja

A libegő Anacapri központjából indul, így miután megismertük Capri szigetét fentről, próbáltuk egy kicsit testközelből is felfedezni. Anacapri központja nagyon hangulatos, kedves kis utcákkal, barátságos házakkal és sok-sok kézműves bolttal és vendéglővel. Teljesen hozza az idilli mediterrán kisváros hangulatot. Szívesen elsétálgattam volna még ott, de indulnunk kellett tovább. Felszálltunk hát a buszra, ami átvitt Capri központjába. 

Augustus kertjei

 A következő állomás az Augustus kertjei volt. Már az oda vezető út is nagyon hangulatos, szűk, kanyargós utcákon bolyongva jutottunk el a kerthez. Maga a kert pedig egy kis árnyas oázis a perzselő napsütésben, rengeteg virággal és fával. És ami a kert legnagyobb látványossága szerintem, az itt is a kilátás Caprira, a Faraglioni-sziklákra, a Via Kruppra és a Marina Piccola öbölre.

A név egyébként kicsit megtévesztő. Mivel Augustus császár fedezte fel (na nem szó szerint) a sziget szépségét és a benne rejlő lehetőségeket és annak érdekében, hogy megszerezze magának, a jóval nagyobb Ischia szigetet adta Nápolynak Capriért cserébe, Augustus kertjei maximum csak nevében kapcsolódik Augustus császárhoz.

A kertet egy Alfred Friedrich Krupp nevű német iparmágnás építtette a Marina Piccola öbölből felvezető, sziklába vágott szerpentinnel együtt. Az utat ma is Via Kruppnak hívják az építtetője után. Sajnos maga a kanyargós út le van zárva, így csak felülről lehet megcsodálni.

alley to the Gardens of Augustus, Capri, Italy
Augustus kertjeihez vezető utcácskák
the Gardens of Augusto, Capri, Italy
Augustus kertjei
view of via Krupp from the Gardens of Augustus, Capri, Italy
kilátás a Via Kruppra Augustus kertjeiből

Capri központja

Miután kicsit kipihentük magunkat az árnyékos kertben és kigyönyörködtük magunkat a virágokban és a kilátásban elindultunk visszafelé Capri központjába.

Sétálgattunk kicsit a márkás boltok utcájában a rengeteg étterem között és végül itt volt az idő, hogy buszra szálljunk és visszamenjünk a Marina Grande kikötőbe.

Sétahajókázás a sziget körül

Capri egyik legnagyobb látványosság a Grotta Azzurra vagyis a kék barlang. Az 1 napos szervezett kirándulás programjába nem tartozott bele a kék barlang megtekintése a barlang előtti több órás várakozás miatt. Viszont a szigetet teljesen körbehajóztuk és megnéztük a zöld és a fehér barlangokat, amik ugyan nem annyira látványosak, de ettől függetlenül nagyon szépek. A sétahajókázás elmaradhatatlan része volt, hogy áthajóztunk a Faraglioni-sziklák kapuján és élveztük ahogy nyaldossa a tenger a sziget csipkés karsztszegélyeit.

A sétahajókázás után nem maradt más hátra, mint visszahajózni Nápolyba.

Ha valaki a Nápolyi-öbölben jár, ne hagyja ki Caprit, de egy tipp: szezonon kívül biztosan élvezhetőbb a sziget.

green grotta, Capri, Italy
Zöld Barlang
grotta, Capri, Italy
Fehér Barlang
Capri, Italy
a sziget csipkézett széle
lighthouse, Capri, Italy
Capri világítótornya

POMPEII

És eljött az a nap is, amire a legjobban vártam, elindultunk Pompeiibe.

A város helyén már i.e. a 8. században is egy kisebb település állt, majd i.e. a 6. században az oszkok alapítottak itt várost. Valószínűleg ebből fejlődött ki évszázadok alatt Pompeii virágzó városa, ami már eredetileg is lávatalapzatra épült, az utcák lejtését a korábbi kitörések lávafolyásai határozták meg.  

I.e. 80-ban a Római Köztársaság része lett és ekkor jelentős építkezések vették kezdetét, például ekkor épült az amfiteátrum, több fürdő és a vízvezetékrendszer is.

A legizgalmasabb helyszín számomra egyértelműen Pompeii volt. Sokszor láttam róla képeket olvastam róla cikkeket, de ténylegesen ott lenni, saját szemmel látni a hihetetlen mértékben megőrződött várost, a korábbi vulkánkitörés lávatalpzataira épített utcák kövein sétálni és kézzel tapintani a ma is álló falakat, abba egészen beleszédül az ember.

Olyan városban bolyongani, ahol már 2.000 évvel ezelőtt is mintegy 20.000-en éltek, dolgoztak, szórakoztak; ücsörögni a főterén, a fórumon, az egészen elképesztő. Ha valahol, hát itt tényleg körbevesz a történelem. Több, mint 2.000 éves házak, templomok, kutak és utcák, amiket egy szerencsétlenség őrzött meg szerencsésen az utókor számára.

A pompeiiek úgy hitték, hogy a Vezúv már nem jelent veszélyt, ezért is kezdték meg az újjáépítéseket az i.u. 63-ban bekövetkezett komoly földrengés után. Majd i.u. 79-ben kitört az addig kialudtnak hitt Vezúv és a kiáramló mérges gázok, pernyék és kődarabok nem csak Pompeiit, de Herculaneumot és a többi környező települést is 7-8 m vastagságban temette a föld alá. 

Az eltemetett és elfeledett városra 1592-ben bukkantak újra, amikor a Sarno folyó csatornázási munkálatait végezték. Innentől kisebb-nagyobb lendülettel folyamatos volt a város és Herculaneum feltárása, ami a mai napig is tart. 

Sok épületet, amik dacolva a természet erejével a Vezúv kitörésekor nem pusztultak el, sőt, 2.000 évig a hamu által konzerválódva megőrződöttek, azokat az 1944-es bombázások alkalmával az ember tette a földdel egyenlővé.

Ahhoz képest, hogy az UNESCO már 1972-ben megalkotta a világörökségi egyezményt, Pompeiit  viszonylag későn, 1997-ben vette fel a világörökségi listájára.

A belépésnél használható az Arte Card.

a street in Pompeii, Italy
egy utca Pompeiiben, a hatalmas kövek kvázi ókori zebrák, ezeken tudtak átkelni az utcákon folyó eső- és szennyvíz felett
the house of the Faun, Pompeii, Italy
a Faun ház megmaradt oszlopai, kertje és mozaik padlója
mosaic floor and painted walls in a house in Pompeii, Italy
2.000 év után is fantasztikusan jó állapotban megmaradt mozaik burkolatos padló és festett falak
Gladiators' Barracks, Pompeii, Italy
a gladiátor küzdelmek helyszíne
The Odeon, Pompeii, Italy
a kis színház (Teatro Piccolo)

VESUVIUS alais VEZÚV

Ha már megnéztük Pompeiit, akkor nem maradhatott ki a Vezúv sem.

Jegyvásárlás

A Vezúvhoz előzetes online jegyvásárlás szükséges, ami egyben időpontfoglalás is. Érdemes időben gondolni rá, mert 1-2 nappal előre már be vannak telve a helyek. A foglalt időpontot eléggé tág keretek között lehet felhasználni, a megvett jegy ugyanis a foglalt időpont előtt 30 perccel és az időpont után 90 perccel is érvényes. Szerintem így nem kell attól félni, hogy elkésik az ember.

Utazás

Mi a tömegközlekedést választottuk. Nápolyból hévvel elmentünk Pompeiig (Arte Carddal), Pompeiiből pedig helyijárattal (busz) felmentünk a Vezúvhoz 3,6 Euroért. A busz viszonylag ritkán közlekedik, így érdemes egyet kiválasztani és ahhoz igazítani a programokat. Vissza ugyanígy. Arra kell figyelni, hogy az utolsó busz 18:15-kor indul vissza a Vezúvtól Pompeiibe.

A másik lehetőség a taxi lett volna Pompeiiből, ha lekéssük a buszt, ez volt a B terv, de szerencsére nem késtük le. A hév megállónál van a busz megállója is és ott állnak a taxik is, akikkel fel lehet menni a Vezúvhoz.

Mount Vesuvius, Italy
ilyen utakon lehet sétálni a Vezúv kürtőjénél

Miután felértünk a busszal, még egy jó 30-40 perces kaptató várt ránk felfelé a kürtőig. Az ösvény széles, de a talaj nagyon laza, apró kavicsos, poros, amin kicsit csúszkálva halad az ember, de ennek ellenére abszolút teljesíthető. Arra érdemes figyelni, hogy ezután a kirándulás után a cipő és a nadrág elég koszos lesz, szerintem nem biztos, hogy egy fehér sportcipő a legjobb választás ide.

Felérve a kürtő szélére elénk tárul az egész Nápolyi-öböl Nápolytól egészen Capriig. A kürtő peremén elég hosszan lehet sétálni, több irányból is benézhetünk a pihenő vulkán szájába. Régebbi fotókon láttam, hogy anno vezetett le egy kis szerpentin a kürtőbe is, ez ma már sajnos nincs, meg kell elégednünk a peremmel.

crater of Vesuvius, Italy
a szundikáló óriás szája avagy a Vezúv krátere
view of the Gulf of Naples from Mount Vesuvius, Italy
kilátás a Nápolyi-öbölre

PIZZA

Ha Nápoly, akkor mi mást ehetne az ember, mint pizzát. Hiszen Nápoly a pizza szülőhazája. Itt sütött Raffaele Esposito először pizzát 1889-ben I. Umberto király és Margit királynő tiszteletére. Az elkészült pizza az olasz nemzeti színeket vonultatta fel, piros volt a paradicsomszósz, fehér a mozarella sajt és zöld a bazsalikom. Az így megalkotott pizzát pedig Margit királynőről nevezte el. Ilyet szerintem már majdnem mindenki evett, ez ugyanis a margarita pizza. Egy kicsit azért pontosítanom kell, mert ilyen pizzát csak azok ehettek, akik jártak már Nápolyban és ott ettek margarita pizzát. Itt ugyanis teljesen más a tésztája, könnyű, kívül ropogós, belül pedig omlós és egyáltalán nem zsíros. Egyszerűen tökéletes. Mármint maga a tészta, mert a pizzát az én ízlésemnek egy kicsit mindenhol túlsütötték (gyakorlatilag megégették) a kemencékben.

Pizza Margherita, Naples, Italy
kicsit égett, eredeti nápolyi margarita pizza

Azért nem eszik ilyen forrón a kását, vagyis a pizzát, ugyanis Raffaele Esposito csak a modern pizza megalkotója volt. Ugyanis már az ókorban is készítettek pizzát, pontosabban olyan ételt, amit akkor pizzának neveztek, de az még egyáltalán nem a ma ismert pizza volt. Az ókori pizzát szintén a dél-itáliai görög kolóniákban sütöttek, amik köveken sült, lapos kelt tészta volt olíva olajjal és mézzel ízesítve.

A középkori pizzát pedig a pékek sütötték és általában a kemence hőfokának ellenőrzésére használták kenyér sütés előtt. Ezeket a lepényeket akkoriban tejföllel vagy zsírral megkenve fogyasztották.

Egyébként a Raffaele Esposito által alapított pizzéria a mai napig üzemel Nápolyban, úgyhogy ha valaki az eredeti pizzát az eredeti pizzériában szeretné kipróbálni, arra is van lehetőség.

Csak halkan írom le, hogy ezt a kedves legendát állítólag már megcáfolták 😢.

NARANCSLÉ

Nápolyban és a környékén nagyon gyakran lehet látni frissen facsart narancslé árusokat. A pult melletti ládák tele vannak hatalmas, friss narancsokkal, amiken még a levelük is ott zöldell. Mindenképpen érdemes kipróbálni, nekünk nagyon ízlett, egyrészt nagyon jó hűsítők voltak a nagy melegben, másrészt ilyen édes és ízletes narancsleveket még nem ittunk.

Nagyon sok minden nem fért bele ebbe az 5 napba, viszont amiket sikerült megnéznünk és átélnünk fantasztikus élményeket és felejthetetlen emlékeket adtak.

we are in Capri
Köszönöm, hogy velünk tartottál!

Ha tetszett a bejegyzés, esetleg hasznosnak találtad és szívesen olvasnál máskor is hasonló útleírásokat és gyakorlati infókat az adott hellyel, utazással kapcsolatban, akkor kövesd az EUtazó/travEUller oldalát a facebookon és az instagramon, hogy értesülj az új bejegyzésekről.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük